2018 Yılı Model Üretim Alanları

12 farklı bitki için 17 şehirde 20 model üretim alanı planlandı. 13 alanda gübreleme programları proje kurallarına uygun olarak tamamlandı ve hasatlar gerçekleştirildi.

12 alanda önder üreticilere göre daha yüksek verim elde edildi. Bu alanlarda önder üreticilere göre ortalama verim artışı yüzde 33,7 olarak tespit edildi. 4 alanda önder üreticilere göre yüzde 60’ın üzerinde verim artışı sağlandı. Bir alanda fark oluşturulamadı ve önder üretici ile aynı miktarda ürün hasat edildi.

7 alanda ise olumsuz iklim şartları (dolu, aşırı yağış, kuraklık, yetersiz sulama ve don olayı vb), yanlış bitki koruma ürünü kullanımı ve üreticinin gübreleme programını aksatması gibi nedenlerle proje devam ettirilemedi.

NO BİTKİ ÜLKE/İL İLÇE ÜRETİCİ VERİMİ (KG/DA-AĞAÇ) GÜBRETAŞ VERİMİ (KG/DA-AĞAÇ) GÜBRETAŞ İLE ÜRETİCİ VERİMİ ARASINDAKİ FARK (%)
1 Fındık Ordu Perşembe 170.00 300.00 76.47
2 Şeker Pancarı Yozgat Boğazlıyan  6.000.00 10.300.00 71.67
3 Zeytin-Sofralık Bursa Gemlik 6.00 10.00 66.67
4 Çerezlik Kabak Çekirdeği Kayseri Tomarza  25.00 40.00 60.00
5 Mısır-Danelik Eskişehir Odunpazarı  1.200.00 1.650.00 37.50
6 Biber Gaziantep Nurdağı  1.500.00 1.950.00 30.00
7 Pamuk Şanlıurfa Merkez 500.00 650.00 30.00
8 Şeker Pancarı Konya Karatay  8.000.00 9.600.00 20.00
9 Pamuk Diyarbakır Bismil   390.00 460.00 17.95
10 Pamuk Aydın Söke 530.00 600.00 13.21
11 Çeltik Edirne İpsala 750.00 830.00 10.67
12 Mısır-Danelik Diyarbakır Bismil  1.710.00 1.780.00 4.09
13 Mısır-Danelik Adana Ceyhan 1.400.00 1.400.00 0.00
Uçtan Uca
Çerez Politikamız