Modern tarımda organik madde sorununun en ekonomik ve hızlı çözüm yollarından biri toprağa veya bitkiye doğrudan Humik Asit uygulanmasıdır. Humik Asitler toprakta uzun süre kalmakta ve zaman içerisinde yavaş yavaş parçalanmaktadırlar. TKİ HUMAS-12 Yüksek katyon değişim kapasitesine sahiptir. “Yüksek miktarda besin elementi ve su tutma kapasitesine sahiptir.” Yıkanmayla besin elementlerinin kaybolmasını engeller.
İthal hammaddeler ile üretilen ürünlerin yerine uygun maliyetli yerli leonardit kaynağıdır.
Toprakların Fiziksel Özellikleri Üzerine Etkileri:
Kaymak tabakası oluşumunu önler.
Toprağın su tutma kapasitesini artırır.
Suyun ve havanın toprak içindeki hareketini düzenler.
Bitkilerin su alımını artırır.
Ağır bünyeli topraklarda Toprak sıkışmasını azaltır veya önler.
Tohumun çimlenmesini artırır.
Kök gelişimini artırır.
Toprakların Kimyasal Özellikleri Üzerine Etkileri:
Toprağın KDK ve tamponlama kapasitesini artırır.
Tuz zararını azaltır.
Besin elementlerin elverişliliği ve alımını artırır.
Topraktaki mikroorganizma faaliyetini arttırır.
Alkali topraklarda kireci çözerek pH’ı düzenler.
| BİTKİ | UYGULAMA ZAMANI | YAPRAKTAN gram/dekar (100 litre su ile) | DAMLA SULAMADAN gram/dekar (1 ton su ile) | TOPRAKTAN kg/dekar kg/ağaç baş |
|---|---|---|---|---|
| Domates-Biber-Patlıcan-Hıyar | Fidelerin şaşırtılması esnasında 100 cc suya 200 cc Humas 12 konur ve fide kökleri bu çözeltiye batırılarak dikilir. Ekim sonrası toprak ekime hazırlandıktan sonra uygulanır. Vejetatif gelişme döneminde ise bitki boyunun 20-25 cm olduğu dönemden itibaren 15-20 gün ara ile 2-3 uygulama | 150-200 | 500-1000 | 2 |
| Karpuz-Kavun- Kabak-Buğday-Arpa-Çeltik-Mısır-Ayçiçeği-Pamuk-Patates-Ş. Pancarı-Havuç-Fasulye-Nohut-Mercimek-Soğan-Sarımsak | Ekim öncesi: Toprak ekime hazırlandıktan sonra uygulanır.Vejetatif gelişme döneminde: Bitki boyunun 20-25 cm olduğu dönemden itibaren 15-20 gün ara ile 2-3 uygulama.-Fidelerin şaşırtılması esnasında: 100 cc suya, 200 cc HUMAS-12 konur ve fide kökleri bu çözeltiye batırılarak dikilir. Ekim sonrası: Toprak ekime hazırlandıktan sonra uygulanır. Vejetatif gelişme döneminde: Bitki boyunun 20-25 cm olduğu dönemden itibaren 15-20 gün ara ile 2-3 uygulama | 100-150 | 500-1000 | 2 |
| Kiraz-Vişne-Şeftali-Kayısı-Erik-Elma-Armut-Ayva-Zeytin-Muz | İlkbahar bitki gelişim döneminde (çiçek açmadan evvel kök diplerine) uygulanır. Muz için doğumdan itibaren | 100-150 | 500-1000 | 50-100 (Muz-50) Fındık-Ceviz- Antep-Fıstığı |
| Fındık-Ceviz- Antep-Fıstığı | İlkbaharda sürgün faaliyeti başladıktan sonra | 100-200 | 500-1000 | 50-100 |
| Küçük Tohumlarda&İri Tohumlarda | Tohum ıslatması: ekim öncesi önerilen dozda Humas-12 tohumları tamamen ıslatacak miktarda su ile karıştırılır. Tohumlar karıştırılarak üzerine püskürtülür ve tohumlar kuruduktan sonra ekim yapılır. | Küçük tohumda 100 kg tohuma 200 cc, İri tohumda 100 kg tohuma 100 cc | - | - |
| Garanti Edilen İçerik | Kütlece (w/w)% |
|---|---|
| Suda çözünür Potasyum Oksit (K2O) | 1.8 |
| Toplam Organik Madde | 5 |
| Toplam Humik Fulvik Asit | 12 |
| pH | 11-13 |





