
Üçüncü laboratuvarımız İzmir’de açıldı
- 24/06/2011

Sektördeki liderliğini ar-ge faaliyetleri alanında da sürdüren GÜBRETAŞ, İskenderun ve İzmit-Yarımca’daki tam donanımlı modern analiz laboratuvarlarına bir yenisini daha ekledi. “Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketi” GÜBRETAŞ’ın üçüncü analiz laboratuvarı İzmir’de hizmete girdi.
GÜBRETAŞ’ın İzmir-Aliağa’daki tesislerinde 23 Haziran 2011 tarihinde düzenlenen törene Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü ve GÜBRETAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kutlu, Yönetim Kurulu Üyeleri, GÜBRETAŞ Genel Müdürü Mehmet Koca, Genel Müdür Yardımcısı Tahir Okutan, Ürün Geliştirme ve Kalite Müdürü Muharrem Akyıldız, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Kurucu ile şirket yöneticileri katıldı.
Açılış töreninde Genel Müdür Yardımcısı Tahir Okutan’ın laboratuvarlarla ilgili verdiği bilgilerden sonra konuşan GÜBRETAŞ Genel Müdürü Mehmet Koca, bu laboratuvarların şirketin ulaştığı kalite ve güven algısını sürdürülebilir hale getiren önemli bir adım olduğunu belirtti. Mehmet Koca, “GÜBRETAŞ son yıllarda gerçekleştirdiği ar-ge yatırımları sayesinde bir yandan özellikle toprak analizi hizmetlerinde referans bir laboratuvar olarak hizmet verirken, diğer yandan tarımdaki verimliliği artırmaya yönelik ürün çeşidini ve kalitesini de daha ileri noktalara taşıyor. Şirketin 59 yıllık köklü geçmişi ve sahip olduğu sosyal sorumluluk bilinciyle bu alandaki liderliğimiz sürdürülecektir” dedi.
Törende konuşan GÜBRETAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kutlu ise sadece kimyevi gübre ihtiyacını karşılayan bir şirket olarak kalmayıp sektörün her boyutunda derinleşmeye çalıştıklarını söyledi. Abdullah Kutlu, “Tarım sektöründe bilimsel analizlere ve bilinçlendirmeye yönelik eğitim faaliyetlerine dönük yaptığımız çalışmalarla ürün ve hizmet kalitesini arttırma hedefindeyiz. Çünkü eğitime ve bilime yapılan yatırımın en önemli yatırım olduğuna inanıyoruz. Bu laboratuvarlar sayesinde, toplam verimliliği de yükseltmiş oluyoruz” dedi.
Kurdele kesme töreninin ardından törene katılanlara laboratuvarın teknik donanımı ve yapacağı çalışmalarla ilgili bilgiler verildi. Tören kokteyl programıyla tamamlanırken, törene katılan yöneticiler GÜBRETAŞ’ın İzmir Tesisleri’nde yer alan lojistik bölümleri ile sıvı-toz gübre üretim tesislerinde incelemelerde bulundu.
EGE BÖLGESİ İÇİN ÖNEMLİ BİR YATIRIM
GÜBRETAŞ İzmir Laboratuvarı’nda tarım sektörüne yönelik olarak gübre, toprak, yaprak ve su analizlerinin yanı sıra üretimde kullanılan hammadde, emtia, işletme, her türlü gübre analizi ile gemi analizleri, sevk noktalarından çıkan ürünlerin analizleri ve yardımcı madde analizleri yapılacak. Ayrıca bu laboratuvarın da önümüzdeki dönemde Tarım Bakanlığı tarafından toprak analiz laboratuvarı olarak yetkilendirilmesi ve ISO 17025 kapsamında Türkak akreditasyonu alınması hedefleniyor.
İzmir laboratuvarı da, toprak ve gübre analizlerinin yapılabilmesi amacıyla en modern cihaz ve ekipmanlarla donatıldı. Laboratuvarda kullanılan tüm cihaz ve ekipman, analizlerin en uygun şekilde yapılması ve personelin en sağlıklı çalışma ortamına sahip olması için özenle seçildi.
YARIMCA LABORATUVARI ULUSLARARASI STANDARTLARDA
GÜBRETAŞ’ın TÜRKAK tarafından 2009 yılında akredite edilen Yarımca’daki laboratuvarı, TSE Ankara Laboratuvarı ile birlikte gübre analizlerinde referans laboratuvar olarak hizmet veriyor. Gübre analizlerinde yetkinliğini kanıtlayan Yarımca Laboratuvarı dış müşterilerden gelen her türlü gübre analizini gerçekleştiriyor ve alt yapısını modern ve en son teknoloji ürünü analiz cihazlarıyla sağlamlaştırıyor.
Tarım Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olan Yarımca Toprak Analiz Laboratuvarı’nda şirketin sosyal sorumluluk projesi olarak başlatılan“Türkiye Toprak Verimliliği Haritası” projesine ait çalışmalar da yürütülüyor. GÜBRETAŞ, 2005 yılından beri bu proje kapsamında toprak analizleri yapıyor.
GÜBRETAŞ’ın ilk laboratuvarı konumundaki İskenderun Laboratuvarında ise ithal ve yerli gübre analizleri, bayi ve kooperatiflere yapılan sevkiyat öncesi kalite kontrol amaçlı analizler, yardımcı madde analizleri ve dış müşteriden gelen her türlü gübre ve toprak numunesi analizleri yapılıyor. Yarımca ve İskenderun Gübre Laboratuvarlarında günde ortalama 50 parametrede analiz gerçekleştiriliyor.