
Razi’de 150 milyon dolarlık yatırım yapılacak
- 02/01/2012

Gübre Fabrikaları Türk AŞ (GÜBRETAŞ) Genel Müdürü Mehmet Koca, düzenlediği basın toplantısında şirketin mevcut durumu ve yakın dönem planları hakkında açıklama yaptı. Koca yaptığı açıklamada Razi Petrokimya Tesisleri’nde 3 yıl içinde 150 milyon dolarlık bir yatırım gerçekleştireceklerini dile getirdi.
GÜBRETAŞ`ın 2011 yılında Türkiye`de 1,2 milyar lira, toplam konsolide bazda da 2,3 milyar liralık ciro elde etmesini beklediklerini belirten Koca, 2011`de 1 milyon 542 bin ton gübre sattıklarını ve 2010`a göre yüzde 6`lık büyüme kaydettiklerini bildirdi. Koca, konsolide toplam satışın 3 milyon 100 bin ton olduğunu, toplam satışın yüzde 49`unun Türkiye, yüzde 51`inin İran`dan gerçekleştirildiğini, üretimin ise yüzde 21`inin Türkiye, yüzde 79`unun İran tarafından karşılandığını ifade etti.
2012 yılında Türkiye`de 1 milyon 584 bin ton satış, 1,5 milyar lira ciro hedeflediklerini, konsolide ciro tahminlerinin ise mevcut kurla hesaplandığında 2,5 milyar lira civarında olduğunu anlatan Koca, Türkiye`de iştiraklerle birlikte 900, İran`da ise 2 bin 500 civarında çalışanları bulunduğunu vurguladı.
YENİ YATIRIMLAR YOLDA
Mehmet Koca, İran`dan Doğu Afrika ile Çin arasındaki hinterlanda, ağırlıklı olarak da Hindistan`a ihracat yaptıklarını ifade eden Koca, 2011 yılında Türkiye`de üretim kabiliyetini yüzde 45 artırmak için Kasım ayında ihaleye çıktıklarını, İzmit Yarımca Tesislerdeki kapasite artırım kararı çerçevesinde Şubat ayında teknoloji ve inşaat işleri açısından ihale dosyalarının ulaşacağını, Mart-Nisan aylarında da karar vereceklerini bildirdi.
BU YATIRIMIN YAKLAŞIK 70 MİLYON AVROLUK BİR YATIRIM OLDUĞUNA DİKKATİ ÇEKEN KOCA, SÖZ KONUSU YATIRIMIN 2012 VE 2013 YILLARINI KAPSAYACAĞINI ANLATTI.
“Yoğun bir şekilde Kuzey Afrika ve Orta Doğu ülkelerinde yatırım arayışlarımızı devam ettiriyoruz. İran ile sınırlı kalmayacağız. Bunlar rakamlar itibariyle büyük yatırımlar… Gübrenin üç temel girdisi var. Azot, fosfat ve potasyum… Azotlu gübremizi İran ile çözmüş durumdayız. Bizim fosfatlı gübre yatırım arayışımız var. Bunun kaynağı da Kuzey Afrika`da mevcut.
İran boyutunda da yatırımlarımız devam ediyor. İran`da kapasite kullanımını artırıcı, daha etkin ve verimli olma noktasında yatırımlarımızı devam ettiriyoruz. Orada da 3 yıl içinde yaklaşık 150 milyon dolarlık bir yatırım gerçekleştireceğiz.“ diye konuşan Koca, Razi Petrokimya Tesislerini 2 yıl sonra İran Borsasında halka açmayı planladıklarını bildirdi.
Ambargo nedeniyle İran`da asıl sıkıntının bankacılık sisteminin getirdiği problemlerden kaynaklandığına işaret eden Koca, dolayısıyla şirketin ambargodan doğrudan bir etkilenme değil, dolaylı etkilenmesinin söz konusu olduğunu söyledi.