
İkinci çeyrekte konsolide bilançodaki kâr ikiye katlandı: 74,9 milyon TL
- 31/08/2010

2010 ilk çeyrekte 34,3 milyon TL olan GÜBRETAŞ’ın konsolide bilançosundaki net dönem kârı, yılın ikinci çeyreğindeki 40,6 milyon TL artışla Haziran sonu itibariyle 74 milyon 992 bin TL’ye yükseldi. Bu dönemki kârda, şirketin geçtiğimiz aylarda gerçekleş-tirdiği gayrimenkul değerlemesinden kaynaklanan değer artışının payı da bulunuyor.
GÜBRETAŞ’ın konsolide bilançosunda, NEGMAR Denizcilik Yatırım A.Ş. ve TARKİM Bitki Koruma San. ve Tic. A.Ş. iştirakleri ile İran’daki Razi Petrokimya bağlı ortaklığı da yer alıyor.
GENEL MÜDÜR MEHMET KOCA: “BU YÜKSELİŞ İVMESİNİN, YILIN İKİNCİ YARISINDA DA SÜRMESİNİ BEKLİYORUZ!”
Dönem finansal sonuçlarıyla ilgili bir değerlendirme yapan GÜBRETAŞ Genel Müdürü Mehmet Koca, hammadde yönüyle yurtdışına bağımlı olan bir sektörde küresel krizden kaynaklanan geçen yılki zarar yüklerini geride bırakarak, 2010’dan itibaren yeniden kârlılık dolu bir tabloya döndüklerini ve bu artış ivmesini yılsonuna kadar korumayı hedeflediklerini belirtti.
Genel Müdür Koca, şunları söyledi: “Geçen yıl ülkemizdeki gübre tüketimi üst seviyelere çıkmıştı. Ekonomik verilere yansıyan iyimser havanın paralelinde, bu yıl da geçen yıla yakın bir talep seyri yaşanıyor. Ayrıca şirket olarak bu yıl hem yurtiçinde, hem de İran’daki yatırımımızda üretim kapasitemizi arttırdık. Buna göre 2010 sonunda 1,5 milyar TL’lik bir ciro ve 150 milyon TL konsolide net kâr hedefliyoruz.”
Son günlerde sıkça konuşulan İran’a yönelik BM yaptırımları konusuna da değinen Mehmet Koca, “Halihazırda İran’daki yatırımızda da işler normal seyrinde, yolunda gidiyor. Cumhuriyet tarihinin bu en büyük dış sanayi yatırımından kısa zamanda aldığımız geri dönüşüm, Türk ekonomisi adına gurur verici… Razi, bütçemizde tam konsolide olarak yer alıyor ve şirketimizin kârlılığında buradan elde edilen kârın da önemli bir payı var… İran’a yönelik yaptırım kararında BM tarafından listeye alınan sektörler, kişiler ya da kurumların isimleri belli. Bunlar üzerinde bir caydırıcılık hedefleniyor. Razi, bunların hiçbirinin arasında adı yer almayan ve yasal çerçevede faaliyetlerini sürdüren bir kuruluş… Aynı zamanda üretiminin yüzde 80’ini Afrika’dan Uzakdoğu’ya kadar geniş bir hinterlantta ihraç eden, uluslararası güvenirliği olan bir firma…”