
GÜBRETAŞ Genel Müdürü Koca, Tahran’daki D-8 buluşmasına katıldı
- 13/03/2010

D-8 tarafından organize edilen “Sanayi İşbirliği Çalışma Grubu Toplantıları”nın beşincisi, geçtiğimiz hafta İran’ın başkenti Tahran’da yapıldı. 28 Şubat-1 Mart 2010 tarihleri arasında gerçekleşen bu buluşma, aynı zamanda çalıştayın finali olarak 2 Mart günü yapılan D-8 ülkelerinin “1. Sanayi Bakanları Buluşması” toplantısıyla gücünü daha da pekiştirmiş oldu.
Sekiz ülkeden ilgili bakanların yanı sıra bürokratların ve özel sektörden üst düzey yöneticilerin katıldığı 5. Sanayi İşbirliği Çalışma Grubu Toplantısı, 28 Şubat’ta İran Sanayi Bakanı Ali Akbar Mehrabian ve D-8 Genel Sekreteri Dr. Dipo Alam’ın yaptığı açılış konuşmalarıyla başladı. D-8 Genel Sekreteri Alam, konuşmasında özellikle GÜBRETAŞ’ın İran’daki Razi yatırımına parantez açarak, “Razi’nin GÜBRETAŞ önderliğindeki konsorsiyum tarafından alınıp yönetilmeye başlanması, D-8’in bu toplantılarının hedefleri açısından güzel bir örnektir. Aynı zamanda geliştirilebilecek yeni D-8 projeleri açısından da öncülük yapacak bir girişimdir” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından 11 ayrı alanda oluşturulan çalışma gruplarının müzakereleri başladı. Sektör gruplarının temsilcileri kendi aralarında sunumlar yapıp değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye başta olmak üzere gelişmekte olan sekiz İslam ülkesinin bir araya gelmesiyle oluşan D-8 ekonomik teşkilatının bu yılki toplantısına Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği adına Genel Müdür Yardımcısı Oktay MALYEMEZ ile ülkemizdeki gübre sektörünü temsilen GÜBRETAŞ Genel Müdürü Mehmet KOCA iştirak etti. Programın ilk gününde yapılan çalışma grupları müzakereleri sırasında Petrokimya ve Gübre Grubu’nda Razi yatırımı hakkında büyük ilgi toplayan bir sunum yapan Mehmet KOCA, katılımcıların sorularını da cevaplandırdı.
Toplantıların ilk gününde çalışma grupları faaliyetinin ardından “Sanayi İşbirliği Çalışma Grubu” (WGIC) faaliyet raporu açıklandı. Daha sonra D-8 teşkilatının “Sanayi Stratejisi” müzakere edildi ve toplantıların genel içeriğini bir araya getiren “Tahran Bildirgesi”nin taslağı görüşüldü.
5. Sanayi İşbirliği Çalışma Grubu buluşmasının ikinci gününde ise katılımcıların bir kısmı, özellikle özel sektör temsilcileri, İran’ın büyük sanayi kuruluşlarından biri olan KHODRO Otomotiv Fabrikası’nın tesislerini gezerek, yetkililerden bilgi aldı. İran’ın milli markası olan SAMAND’ın yanı sıra dünyanın önde gelen otomotiv markalarının iç pazara yönelik bazı modelleri de bu tesislerde üretiliyor. Bu ziyaretten sonra, D-8 ülkeleri bürokratlarının katıldığı kapalı oturumda, toplantının ilk gününde hazırlanan raporlar 2 Mart’taki Sanayi Bakanları Buluşması’nda onaya sunulmak üzere gözden geçirilerek güncellendi. Bu esnada D-8 ülkelerinin özel sektör temsilcileri ise İran Ticaret Odası’nda bir araya gelerek, kendi aralarında işbirliğini geliştirmeye yönelik görüşmeler yaptılar.
Zirvenin son günündeyse başkent Tahran, D-8 ülkelerinin “1. Sanayi Bakanları Buluşması”na ev sahipliği yaptı. Ülkemiz adına katılan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün de bu toplantının başlangıcında bir konuşma yaptı. Daha sonra çalışma gruplarının hazırladıkları raporların değerlendirilip onaylanması yapıldı ve D-8 ülkeleri arasındaki işbirliğini geliştirmeye yönelik “sanayi stratejileri” müzakere edildi. Bu genel değerlendirmelerin tamamlanmasından sonra Tahran toplantısıyla ilgili sonuç bildirgesi yayınlandı.
Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği ve GÜBRETAŞ adına oldukça faydalı görüşmelerin yapıldığı bu önemli ekonomik zirve, İran Sanayi Bakanı Ali Akbar Mehrabian’ın verdiği akşam yemeği davetiyle sona erdi.