
GÜBRETAŞ Antep fıstığına özel Yeşil Altın gübresini geliştirdi
- 28/11/2015

En uygun gübre deseni oluşturuldu
Türk tarımının öncü firmalarından GÜBRETAŞ, Antepfıstığında verim ve kaliteyi artıracak “Yeşil Altın” taban gübresini Gaziantep’te düzenlediği bir etkinlikle tanıttı.
Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü ve GÜBRETAŞ Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Güvendi, yapılan ar-ge çalışmaları sonucu Antep fıstığı için en uygun gübre deseninin oluşturulduğunu söyledi. GÜBRETAŞ Genel Müdürü Şükrü Kutlu da bitkiye bölgeye özel ürünler ile çiftçiye destek olduklarını vurguladı.
Tarım sektörünün öncü markalarından GÜBRETAŞ, 64 yıllık bilgi ve tecrübesiyle bitkiye ve bölgeye uygun gübre formülasyonu oluşturmaya devam ediyor. GÜBRETAŞ, son olarak Antepfıstığına özel formüle ettiği Yeşil Altın gübresini Gaziantep Dedeman Otel’de düzenlediği bir toplantıyla tanıttı. Toplantıya Gaziantep Vali Vekili Turgay Ergin, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü ve GÜBRETAŞ Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Güvendi, GÜBRETAŞ Genel Müdürü Şükrü Kutlu, Tarım Gıda Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Karayılan ile Tarım Kredi Kooperatifleri yöneticileri, bayiler, ziraat mühendisleri ve fıstık üreticilerinden oluşan 500’den fazla davetli katıldı.
EN UYGUN GÜBRE DESENİ OLUŞTURULDU
Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü ve GÜBRETAŞ Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Güvendi, kurum ve kuruma ait şirketlerle ülke tarımına en iyi şekilde hizmet etmeye çalıştıklarını söyledi. Türkiye’nin Antepfıstığı tarımında başlıca üretim merkezlerinden biri olduğuna değinen Güvendi, şunları kaydetti: “Son yıllarda ar-ge çalışmalarıyla tarımdaki verimliliği yükseltmek için çalışan GÜBRETAŞ, bu bölgedeki çiftçilerin de verimli ve pazar değeri yüksek kaliteli fıstık hasadı elde etmeleri için özel bir ürün geliştirdi. Gaziantep Büyükşehir Belediyemizden gelen talep üzerine Antepfıstığı için gübre formüle ettik. Bu amaçla Antepfıstığı yetiştirilen bölgelerdeki topraklar analiz edildi ve Antepfıstığının topraktan kaldırdığı bitki besin maddeleri değerlendirilerek, en uygun gübre deseni oluşturuldu. Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile yapılan görüşmelerin ardında da Antepfıstığında verim ve kaliteyi artıracak Yeşil Altın gübresi bu çalışmaların meyvesi olarak ortaya çıktı.”
Güvendi, GÜBRETAŞ olarak Türkiye için çok önemli bir tarımsal değere sahip olan Antepfıstığı üretiminde kalite ve verim artışı sayesinde bölgedeki ekonomik refaha katkı sağlayacak olmaktan mutluluk ve gurur duyduklarını da belirtti.
VERİMLİLİK VE KALİTEYE ODAKLANMALIYIZ
GÜBRETAŞ Genel Müdürü Şükrü Kutlu ise sürdürülebilir tarım ve dünyayla rekabet için verimlilik ve kaliteye odaklanılması gerektiğini söyledi. Son yıllarda her alanda büyüyen GÜBRETAŞ’ın hizmet kalitesini ve ürün çeşitliliğini artırmak için önemli çalışmalara imza attığını belirten Şükrü Kutlu, şirket olarak her fırsatta toprak analiz sonuçlarına göre dengeli ve düzenli gübreleme yapılmasının önemine dikkat çektiklerini söyledi.
GÜBRETAŞ’ın sosyal sorumluluk projeleri ve bilinçli tarımı yaygınlaştırmak amacıyla çiftçi eğitim toplantıları gerçekleştirdiğini söyleyen Kutlu, “İyi tarım uygulamalarını yaygınlaştırmak amacıyla GÜBRETAŞ olarak her yıl Türkiye genelinde 2 bini aşkın noktada 150 bin civarında çiftçi ve ziraat mühendisini bilinçli tarım eğitimlerinde buluşturuyoruz. Ayrıca bitkiye ve bölgeye özel ürünler ile çiftçimize destek veriyoruz. Türkiye’de yetiştirilen bütün tarımsal ürünler için dengeli besleme reçeteleri oluşturarak, çiftçimize daha yüksek verimin nasıl sağlandığını gösteriyoruz. Bunun son örneği de Antepfıstığı için formüle ettiğimiz Yeşil Altın gübresidir” dedi.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise, Antep fıstığının kent için önemine işaret ederek, fıstığın genetik yapısı nedeniyle bir yıl bol, ertesi yıl ise az rekolte verdiğini anımsattı.
Ancak teknolojiyi kullanarak `yok yılı`nı bereket yılı haline getirmeye çalıştıklarını anlatan Şahin, `Bu noktada önemli çalışmalar yaptık. Fıstık ağaçlarımızın yaşam süresini artırmak için sayısı giderek azalan erkek fıstık ağaçlarımızın fidelerini topraklarla buluşturduk. Bu çalışmaların devamında ise üreticimizi rahatlatmak istedik. Tarım Kredi Kooperatifleri ve GÜBRETAŞ ile görüştük. Onlar da bizim için çalışıp çiftçilerimize faydalı bir gübre türü ortaya koydu. Biz de bu ürünün çiftçiler tarafından denenmesi için fıstık üreticilerimize 100`er kilogram gübre vermek için harekete geçtik` diye konuştu.
Toplantının sonunda günün anısına verilen hediye takdiminden sonra davetlilerin ve çiftçilerin katılımıyla toplu fotoğraf çekimi yapıldı.