
Ayçiçeğinde yüksek verim artışı
- 05/08/2019

GÜBRETAŞ, önemli tarımsal ürünlerden birisi olan ayçiçeğinde kalite ve verimliliği artırmak amacıyla Konya’nın Altınekin ilçesinde yaptığı örnek uygulamanın sonuçlarını, düzenlediği bir Hasat Günü etkinliğiyle bölgedeki önder üreticilerle paylaştı.
Toprak analizi sonuçlarına dayalı olarak uygulanan dengeli besleme programı sayesinde sulu ayçiçeği üretiminde Türkiye ortalamasına göre yüzde 40’ın üzerinde bölge ortalamasına göre ise yüzde 20’nin üzerinde verime ulaşıldı.
Son yıllarda ağırlık verdiği Ar-Ge çalışmaları ve geliştirdiği “bitkiye ve bölgeye özel” gübre çeşitleri ile ülke tarımının geleceği için katma değer üreten GÜBRETAŞ, Türkiye’nin farklı illerinde yaptığı deneme ekimleriyle de bilinçli tarım konusundaki çalışmalarını yaygınlaştırıyor.
GÜBRETAŞ’ın iyi tarım uygulamalarını yaygınlaştırma kapsamındaki kalite ve verimliliği artırmaya yönelik örnek uygulamalardan biri de Konya’da ayçiçeği tarlasında yapıldı. Altınekin ilçesindeki model üretim alanı çalışmasında; toprak analizi sonuçları, arazi yapısı ve iklim şartları gibi tarımsal üretimi etkileyen faktörleri dikkate alarak geliştirilen bitki besleme programı uygulandı. Bu uygulamaların sonucunda hem verim hem de kalite açısından Türkiye ve bölge ortalamasına göre daha yüksek bir sonuç elde edildi.
TÜİK verilerine göre Türkiye’nin son 10 yıllık sulu ayçiçeği tarımı verim ortalaması dekar başına 365 kiloya yakın olurken, Konya bölgesinde geçtiğimiz yıl bu oran 411 kg/da olarak gerçekleşmişti. GÜBRETAŞ ziraat mühendisleri gözetiminde geçen sonbahardan itibaren örnek uygulamanın yapıldığı Altınekin’deki ayçiçeği tarlasında ise bu yıl dekar başına 500 kg’nin üzerinde ürün elde edilerek rekor bir verime ulaşıldı. Türkiye ortalamasına göre yüzde 40 ve bölge ortalamasına göre ise yüzde 20 üzerinde verim artışı elde edilmesine katkı sağlayan GÜBRETAŞ, bitkiye ve bölgeye özel gübreleriyle tarımsal üreticilere destek olmaya ve tarım sektörüne katma değer sağlamaya devam ediyor.
Konya’nın Altınekin ilçesinde bir önder üreticiye ait 10 dekarlık alanda yapılan deneme ekiminin sonuçları, düzenlenen Hasat Günü etkinliğinde paylaşıldı. Hasat Günü etkinliğine Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanvekili Musa Takımcı, Tarım Kredi Kooperatifleri Konya Bölge Müdürü Mücahit Asalıoğlu, GÜBRETAŞ Genel Müdür Yardımcısı Metin Özyürek ile bölgedeki kooperatif yetkilileri, ziraat mühendisleri ve önder ayçiçeği üreticilerinden oluşan tarım paydaşları katıldı.
BİLİNÇLİ TARIM UYGULAMASIYLA GELEN YÜKSEK VERİM
Etkinlikte konuşma yapan GÜBRETAŞ Genel Müdür Yardımcısı Metin Özyürek, ‘’Ayçiçeği ülkemiz için önemli tarımsal ürünlerden birisidir. Yağ bitkilerindeki üretim açığımızı kapatmak için yaygınlaştırılması gereken bir üründür. Bu anlamda Konyalı üreticiler ayçiçeği üretiminde diğer bölgelere göre hem verim hem de kalite açısından oldukça güzel sonuçlar alıyor. Biz de bu sonuçlara katkı vermek için bilinçli üretici faaliyetleri ile bu sonuçları daha ileri taşıdık. Bilinçli tarım uygulamalarıyla bölge ortalamasına göre daha yüksek verime ulaştık’’ dedi.
Hasat Günü etkinliğinde bölgenin önder ayçiçeği üreticilerinden uygulamanın yapıldığı tarlanın sahibi Mustafa Kağnıcıoğlu da görüşlerini paylaştı. 10 dekarlık tarlada önce toprak analizi yapıldığını ve buna göre uzman ziraat mühendisleri tarafından kendisine bir program sunulduğunu belirten Mustafa Kağnıcıoğlu, “O programa uygun şekilde bakım ve gübreleme yaptık. GÜBRETAŞ ekibinin yakın ilgisiyle ayçiçeğindeki güzel değişimi de izledik. Ayçiçekleri daha canlı ve dirençli hale geldi. Burada GÜBRETAŞ’ın bitkiye özel ürettiği 13.24.12+10(SO3)+ME gübresini kullandık. Bu civarda üreticilerin zengin içeriğinden dolayı ‘aşure’ adını verdiği bu gübre, tarlamıza bereket getirdi” dedi.
Üretici Mustafa Kağnıcıoğlu, bölge genelindeki çoğu ayçiçeği tarlasına göre daha bakımlı ve göz dolduran tarlada geçen yıl en fazla 370 kg/da civarında ürün alınırken, bu yıl GÜBRETAŞ ziraat mühendislerinin hazırladığı gübreleme programını uygulaması sayesinde dekar başında 500 kg üzerinde verime ulaştığının tespit edildiğini söyledi. Beklentisinin çok üzerinde bir sonuç elde ettiği için mutlu olduğunu belirten Mustafa Kağnıcıoğlu, bu sonuçların bölgedeki üreticiler için de örnek olmasını temenni ettiğini söyledi.
UZMAN EKİPTEN ARAZİDE DESTEK
Tarla Günü etkinliğinde deneme alanının planlanması ve takibinde görev yapan GÜBRETAŞ uzman ziraat mühendisleri, model arazide yaptıkları çalışmalar hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Araziden alınan toprak numunelerini GÜBRETAŞ laboratuvarında analiz ettikten sonra bu verilere göre gübreleme programı oluşturup üretici ile paylaşan ziraat mühendisleri, uygulamaların her aşamasında tarla sahibinin yanında olarak teknik desteği sürdürdüler.
Üreticinin daha önceki yıllarda kullandığı klasik taban gübresi yerine GÜBRETAŞ’ın özel taban gübresi 13.24.12+10(SO3)+ME’nin kullanımının daha uygun olacağına karar veren uzman ziraat mühendisleri, yine analiz sonuçlarını dikkate alarak tabandan tek tip besleme yerine bitkinin ihtiyacı olan bitki besin maddelerini damla sulama sistemleri ve yapraktan uyguladılar.
Gübreleme yapılırken modern tarım uygulamalarına önem verildi. Özellikle sulama sistemi olarak damlama sulama sistemleri kullanılırken bitkiye yapraktan besleme yapılması da gelişime önemli katkı sağladı. Yapılan modern tarım uygulamaları, bu tarladaki verim ve kaliteyi de yükseltti.
Bilinçli tarım için mutlaka toprak analizi yapılmasını öneren GÜBRETAŞ ziraat mühendisleri, yapılan analiz sonucunda verilen gübreleme tavsiyelerine uyulması ve gübre tedariklerinin toprak analizi sonuçlarına göre yapılması gerektiğini belirttiler.
Programın sonunda ayçiçeği tarlası saha incelemesi sırasında ziraat mühendisleri tarafından üreticilerin ve misafirlerin soruları da yanıtlandı.