
Potasyum Sülfatın fayda ya da zararları nedir?
- 15/03/2020
Ali BAYRAM
KONYA
Potasyum sülfat gübresi bitkiler için önemli besin maddeleri olan potasyum ve kükürt içerir.Tuz birikiminin olduğu topraklarda klor bazlı olmadığı için rahatlıkla kullanılabilir.
Özellikle gelişmesini tamamlamamış bitkilerin meyvelerinde hızlı olgunlaşma sağlamak için içeriğindeki yüksek orandaki potasyumdan dolayı ideal bir besindir. Bileşimindeki kükürt hem bitkinin kükürt ihtiyacını karşılar, hem de yüksek toprak pH’sını düşürücü etki gösterir. Potasyum sülfat; sebzeler ve meyve ağaçlarında tomurcuk ve çiçek oluşumunu, meyve bağlama ve meyve kalitesini (şekerler, proteinler, vitaminler, organik asitler, aroma maddeleri vs.) artırır. Olumsuz yetişme koşullarına ve hastalıklara karşı bitkiye direnç kazandırır. Ürünün iri, dolgun, düzgün şekilli ,sert ve renginin canlı olmasını sağlar. Daldan düşen meyve sayısını en aza indirir. Depolama ve raf ömrünü uzatır. Kaliteli ve pazar değeri yüksek ürün hasadı sağlayarak üretim karlılığını artırır.
Zamanında ve dozunda kullanılması halinde bir zararı yoktur. Sürekli olarak aynı toprağa uygulanması toprak pH’ının aşırı düşmesine neden olursa, yetiştirilen bitkinin hassasiyet durumuna göre toprağa kireçleme yapılması gerekebilir.